Ako som sa stal cestovateľom/pestovateľom spomienok - časť

19.04.2010 21:43

 

Narkoman – začiatočník?

Na východe Kirgizstanu sa údajne vo veľkom pestuje mak. Políčka sú prísne strážené a cudzie oko sa tam vraj nedostane. Karakol a okolie je považované za jedno z centier pestovania maku a obchodu s narkotikami v Kirgizstane. Ja som však žiadne makové políčko nevidel, ale pravdou je aj to, že som sa nevenoval prechádzkam po poliach a hodnoteniu úrody ako to robieval pán Biľak a iní súdruhovia v čase žatvy.

Zato na bazári, ale i kdekoľvek v meste bolo možné dostať v tenkom igelitovom vrecúšku drobné zelené bobuľky z chvojníka, ktoré sa tu v hojnom množstve používajú na povzbudenie organizmu.

Účinok je založený na pôsobení efedrínu.

Za pár somov som si jedno vrecúško kúpil. Príbalový leták k vrecúšku nedávali. Len radu per hubam: začiatočníci si majú dať pod jazyk 4 bobuľky, pokročilí desať, nechať minútu rozpúšťať a potom bezpodmienečne vypľuť.

V cudzine bez zábran skúšam zásadne všetko: exotické jedlo, pitie a... aj bobule. Jediný rozdiel, ktorý som spozoroval pred a po užití chvojníkových bobúľ bol v tom, že pred použitím som mal ústa čisté a po použití plné rozmacerovaného rastlinného tkaniva.