Ako som sa stal cestovateľom/pestovateľom spomienok - časť

19.04.2010 21:31

 

Zdes net ubórnaja!

Karakol sa vyznačuje tým, že je celý obsratý. Nemôžem to napísať slušnejšie lebo je naozaj taký, ako som napísal. 70 tisícové mesto má jeden verejný záchod. Pardon, dva. Ten druhý sa nachádza trochu excentricky, v budove mestských kúpeľov. Málokto má totiž vo vlastnom dome sprchu či vaňu. A tak očistu chodia Karakolčania vykonávať do Mestských kúpeľov. A nielen očistu. O šiestej, po skončení úradných hodín v Mestských kúpeľoch, zostáva k dispozícii už len jediný verejný záchod pri hlavnom trhovisku. Je ruský, šlapací a strašný. A aj ten sa po ôsmej večer zatvoria. Krčiem a krčmičiek je v centre mesta pomerne dosť, ale žiadna z nich, dokonca ani reštaurácia West, nemá svoje WC. Po zatvorení záchoda pri trhovisku vám nezostáva nič iné, než postupovať tak, ako miestni borci - vyhliadnuť si chradnúci, vyschýnajúci strom, či krovie a zavlažiť ho. Ak sa spýtate čašníčky vo Weste, kde môžete vyprázdniť pivo pretransformované na bezcennú tekutinu, sama vás usmerní k tomu najvhodnejšiemu stromu. Horšia situácia nastane, ak vás netrápi pretransformované pivo, ale čosi inšô. Presne to sa stalo mne. Spočiatku som sa usiloval pomocou kontrakcií rôznych svalových partií zastaviť respektíve zvrátiť nepriaznivý vývoj črevnej peristaltiky. Sprvoti sa mi darilo, ale po tejto latentnej fáze vývoja zákonite nastúpi ďalšia, ktorá má veľmi rýchly priebeh a jej výrazným symptómom je, že vám vyrazí studený pot na čelo a vy vyrazíte tiež. Vystrelil som s výrazom šialenca na tvári z reštaurácie smerom k jedinému verejnému záchodu a dúfal som, že bude otvorený. Nebol. Bol večer, všade tma a času nebolo nazvyš. Zamieril som do mestského parku. Zakiaľ som si hľadal vhodné zátišie s kríkom či stromom, periférnym videním som zaregistroval, že tmavým parkom ma sleduje akási temná silueta. Situácia však bola už tak vyhnaná na ostrie noža, že silueta - nesilueta, pod najbližším stromom som stiahol galóty a ...

Silueta došla až ku mne a začala sa tváriť dôležito: „Što vy zdes délajete?„ spýtala sa ma. Čo v takej chvíli odpovedať? Galóty na pol žrde, na čele studený pot a vzdychajúc od tlačenia sa aj zle rozpráva. „Što vy zdes délajete?!„ zopakoval zvýšeným hlasom a mne napadlo, či nie je dementný, keď to nevie.

„ Nuž čo... seriem„ povedal som mu po našom. Založil si ruky v bok a rozkročený meter odo mňa začal čosi rozprávať o tom, že park je verejné priestranstvo, kde vykonávať určité činnosti je zakázané.

„A kam som mal teda podľa vás ísť?„ Ukázal kamsi neurčitým smerom na nejestvujúce verejné WC a oznámil mi, že je strážcom parku.

V tom momente rozhovor začal viaznuť. Ja som svoju silu sústreďoval na činnosť, pri ktorej sa ťažko rozpráva a siluete sa minuli argumenty. Zostal však stať rozkročený necelý meter predo mnou a v strehu ma celý čas sledoval ako zanietený poľovník, ktorý má na muške svoj kapitálny úlovok. Keď som svoje nohavice opäť vrátil do spoločenskej polohy, spýtal sa ma, či má zavolať milicionárov. Zároveň ma upozornil, že milicionári budú chcieť pokutu 500 somov, ale s ním sa môžem dohodnúť na 100 somoch. Siahol som do vrecka a vytiahol som z neho 13 somov. Viac som pri sebe nemal. Ponúkol som mu ich, ale on pohŕdavo odfrkol. Požiadal som ho, aby mi ukázal nejakú bumážku dokazujúcu, že je strážcom parku. Bolo mi jasné, že nič také mi ukázať nemôže, pretože nič také nemá. Povedal, že ju nemá pri sebe, ale môže mi ju doniesť ukázať. Chvíľu sme sa dohadovali a mne bolo jasné, že teraz mu môžem povedať, že sa vrátim do reštaurácie pre peniaze a donesiem mu ich a nedoniesť mu ich. Pretože sme sa mali v Karakole zdržať ešte dva dni, nechcel som, aby boli nejaké problémy. Zvlášť, ak som už vedel o zavraždených Američanoch a mal čerstvý zážitok s opilcom s boľavou hlavou. Vrátil som sa do reštaurácie pre 100 somov a doniesol som mu ich ku kríku, pod ktorým ma čakal. Akonáhle dostal peniaze, stratil sa v tmavom parku. Neskôr som sa dozvedel, že vydávanie sa za strážcu parku je celkom obľúbená a rozšírená činnosť viacerých povaľačov, ktorí ju uplatňujú na cudzincoch blúdiacich parkom s čelom oroseným studeným potom.

Ak sa teda raz budete mať možnosť navštíviť Karakol, odporúčam pred návštevou dodržať minimálne 24 hodinovú hladovku. V opačnom prípade sa zoznámite s činnosťou defekačných asistentov.