Ako som sa stal cestovateľom/pestovateľom spomienok - časť

19.04.2010 13:55

 

Kúsok od Otavala sa nachádza Reserva ecologica Cotacachi-Caypas. Pod takmer päťtisícovým štítom Cotacachi sa pokojne vlní Laguna Cuicocha. Uprostred jazera sa vynímajú dva malebné ostrovčeky.

Hoci sa pohybujeme v prírodnej rezervácii, oba ostrovčeky majú ešte prísnejší režim - noha turistu na ne nesmie vkročiť! Žijú tu vzácne morčatá, podľa ktorých sa Laguna Cuicocha nazýva - Jazero morských prasiat (v jazyku kečua znamená cuy morča a cocha jazero).

 Jazero s dvoma ostrovmi je vlastne kráter - pozostatok po obrovskom vulkáne, ktorý pred 3000 rokmi skolaboval po mohutnej erupcii. O vulkanickom pôvode jazera svedčí skutočnosť, že na niektorých miestach i dnes z vody vystupujú bublinky plynu a nie je to v dôsledku zažívacích problémov kúpajúceho sa spoločníka.

Ak by ste si brúsili zuby na miestnu gurmánsku špecialitu, iste už tušíte, že by vám ponúkli práve mäso morčaťa. U našinca môže morča na tanieri vyvolať rozpaky, pretože ho pečú zásadne nestiahnuté z kože, s hlavou, očami i s vnútornosťami. Ako oblohu pridávajú varené zemiaky, pečené kukuričné zrná, plátky avokáda, varené slepačie vajcia, huby a zeleninu. Ak sa za týchto okolností ukáže, že pre vás nie, tak pre Indiánov je morča určite tá najväčšia pochúťka. Jedia ho pri slávnostných príležitostiach a prinášajú ho k náhrobkom svojich mŕtvych vo výročne dni ich úmrtia.