Ako som sa stal cestovateľom/pestovateľom spomienok - časť

19.04.2010 13:54

 

Ďalšou, turistami vyhľadávanou lokalitou, je mestečko Baños ponúkajúce množstvo outdoorových aktivít a turecký med.

Výrobou tureckého medu sa zaoberajú najmä deti, preto som sa v prvom momente nazdával, že sa len hrajú s akousi gumou podobnou tej, akú u nás používajú dievčatá omotanú okolo nôh na preskakovanie.

Priamo na ulici na zárubni dvier majú pripevnený drevený klinec, či hák a na ňom je zavesená žltkavá hmota. Tú najprv holými rukami skrúcajú na jednu stranu a zároveň ju naťahujú na vzdialenosť štyroch, piatich metrov do ulice. Keď je hmota dostatočne natiahnutá, šikovne - ako keď kovboj chytá do lasa teľa - vrhnú slučku na drevený klinec. Omotajú ho ešte raz a hmotu začnú opäť naťahovať a skrúcať, tentoraz na opačnú stranu.

Netušil som o čo ide, až kým mi malý, územčistý chlapík neúnavne naťahujúci nielen hmotu, ale aj moju zvedavosť, špinavými rukami neodtrhol kúsok na ochutnanie.

Turecký med!

Teda vlastne ekvádorský, v tureckej licencii.

Až teraz som si všimol, že vedľa dverí s hákom stojí stôl prehýbajúci sa pod ťarchou medových kociek rôznej veľkosti i farby, zabalených v celofáne. Ak teda v Baños zavesia prácu na klinec, neznamená to, že majú fajront. Potravinový kódex SR hovorí, že turecký med je polotvrdá až tvrdá šľahaná cukrovinka vyrábaná z cukrosirupového roztoku, sušených vaječných bielkov alebo iných penotvorných látok.

Neviem z čoho vyrábajú turecký med v Baños, ale predpokladám, že na jeho výrobu používajú ľahko dostupnú cukrovú trstinu alebo aspoň šťavu z nej. Trstinu narezanú na 20 centimetrové klátiky dostať kúpiť kdekoľvek na trhu. Trhovníci klátiky v pravidelných intervaloch polievajú vodou, aby na prudkom slnku príliš nevyschli. Ochotne vám predvedú ako pomocou špeciálneho lisu získavajú z trstiny šťavu. Na požiadanie načrú do hrnca a za pár centavos vám do obchytkaného pohára nalejú dve deci sladkého nápoja.

Ak vyzeráte odhodlane, ponúknu vám aj pálenku rovnakého pôvodu.

V cudzine zásadne ochutnávam všetko - šťava bola osviežujúca a chutná. A pálenka?

Tá chutná rozhodne nebola! A osviežujúca, najmä vo väčších množstvách, asi tiež nie... Zato ekvádorský, teda turecký® med si ako populárny suvenír odnáša z Bañosu takmer každý jeho návštevník. Podozrievam „lojzáka„ M. Kochanského, či svoju Baladu o tureckom mede nenapísal inšpirovaný práve pobytom v Baños.