Ako som sa stal cestovateľom/pestovateľom spomienok... časť

19.04.2010 13:32

 

 

Strom z El Tule.

Približne desať kilometrov na východ od Oaxaky - hlavného mesta rovnomenného mexického spolkového štátu, sa nachádza El Tule.

El Tule je bezvýznamné, ospalé mestečko s 6 800 obyvateľmi, ale honosí sa predsa len jednou pozoruhodnosťou. Nachádza sa v záhrade kostolíka zo 17. storočia Santa Maria del Tule. Kostolíka, ktorý by sa s omnoho väčšou legitimitou ako ten bratislavský, mohol nazývať Modrým kostolíkom, pretože jeho interiér je celý výrazne ladený v tejto farbe.

Do Tule sme prišli skoro ráno, kostolná záhrada bola ešte zatvorená. Jediný pohľad nám však prezradil, čo je miestnou raritou. Tesne za mrežovým plotom svoju mohutnú spleť konárov vystiera El Árbol del Tule – tzv. Strom z Tuly. Bedekre o ňom zvyknú hovoriť ako o najväčšom žijúcom organizme na Zemi. Strom má aj ďalšie mená - Montezumov strom, či El Gigante. Dávni zapotécki Indiáni ho volali Ahuehuete – čosi ako starec vo vode. Dnešní obyvatelia Tuly ho nazývajú Sabino. Voľne sa to dá preložiť ako rozvážny starec. No a samozrejme - ide o mexický národný strom.

Pre botanikov je to však tisovec (Taxodium mucronatum). Parametre tohto stromu uvádzané na informačnej tabuľke umiestnenej pri strome sú veľkolepé: obvod 58 metrov, priemer 14,05 metra, objem 816,829 m3, váha 636,107 tony a výška 42 metrov. Odborníci odhadujú jeho vek na viac ako 2 000 rokov. Z ľudského pohľadu je to vek impozantný, zvlášť ak si uvedomíme, že sadiť ho mohol vrstovník egyptských faraónov. Napriek tomu rekordy v dĺžke života stromu patria boroviciam druhu Pinus aristata rastúcim v Big Pine na východnej strane Sierry Nevady v USA. Tie dosahujú vek až 4 700 rokov.

O tisovci z El Tule legenda hovorí, že pod ním táboril sám Hernando Cortez. Známi českí cestovatelia Hanzelka a Zikmund vo svojom cestopise Mezi dvěma oceány píšu, že v čase ich návštevy bola pri strome osadená tabuľka pripomínajúca aj návštevu Alexandra von Humboldta. Cestovatelia tento údaj ale hneď spochybňujú, pretože Humboldt údajne nikdy nebol ani v neďalekej Oaxake. Hanzelka a Zikmund počas svojej slávnej cesty tatraplánon dorazili do El Tule niekedy v roku 1950, teda pred päťdesiatimi siedmimi rokmi. V cestopise uvádzajú vtedajšie parametre stromu: výška 40 metrov, objem stromu 705 m3, tieň jeho koruny vraj pokryl plochu 800 m2, odhadovaná váha kmeňa 549 ton a obvod 36 metrov(!).

Čo sa udialo za polstoročie? Skutočne strom o toľko vyrástol? Alebo boli vykonané presnejšie merania a odhady? Fakt je, že aj seriózne zdroje dávajú stromu z El Tule jednoznačné prvenstvo v kategórii najväčší a najširší strom.

Trojica medailistov v kategórii Strom s najväčším obvodom podľa údajov z roku 2001 je nasledovná:

1: tisovec El Árbol del Tule s obvodom 57,9 m

2. gaštan jedlý (Castanea sativa), nazývaný Castagno dei Cento Cavalli (Gaštan stovky koní) v Sant Alfio na Sicílii v Taliansku s obvodom 55 m

3. Baobab ( Adandsonia digitata) nazývaný Platland Tree rastúci v Južnej Afrike, v Severnom Transvaale na farme Platland pri Duilwelskloofe s obvodom 33,40 m.

V kategórii Strom s najväčším priemerom by Sabino tiež získal zlatú medailu, hoci údaj o jeho priemere je omnoho nižší ako tvrdí dnešná tabuľka z Tule:

1. Tisovec El Árbol del Tule s priemerom 11,42 m

2. Sekvoja (Sequoiadendron giganteum) nazývaný Strom generála Granta v Grant Grove v Kalifornii, USA s priemerom 8,85 m

3. Mamutí strom (Sequoia sempervirens) v Prairie Creek, v Kalifornii, USA s priemerom 7,44 m

Nech je ako chce, tulský Sabino a najmä jeho kmeň pôsobí skutočne impozantným dojmom – akoby pripomínal rebrované stĺpy gotickej katedrály. Hoci je dobre pozorovateľný aj spoza plota kostolnej záhrady, oplatí sa počkať, kým záhradu otvoria. Symbolické vstupné v sume cca 9 Sk radi zaplatíte, zvlášť ak vás informačná tabuľa poučí, že peniaze získané zo vstupného budú venované v prvom rade na údržbu a ochranu stromu. Zdá sa, že táto prírodná pozoruhodnosť si ochranu (a omnoho väčšiu než aká sa jej dostáva) zaslúži. Oblasť okolo El Tule a najmä Oaxaky sa v posledných rokoch intenzívne rozvíja. Staručký strom je ohrozený vznikajúcim priemyslom i okolitou zástavbou, ktorá mu odníma vodné zdroje. Ochrancovia tvrdia, že jediné riešenie je úplná ochrana celej kotliny s rozlohou 110 km2 vrátane zalesnenia hôr nad kotlinou a vytvorenia rozsiahlej zelenej zóny v údolí.

V neďalekých záhradách tulských rodinných domov rastú dva o čosi mladšie, ale tiež mimoriadne rozložité tisovce, ktorým v raste nemôžu zabrániť ani kamenné múry ohraničujúce jednotlivé pozemky. Títo poslední jedinci pripomínajú pôvodné tisovcové porasty, ktoré pokrývali tunajšie horské údolia, kým ich intenzívne nezačal obhospodarovať človek.

Keď Hanzelka so Zikmundom ohromení obrovským stromom dočítali zo svojho bedekra údaje o ňom, údajne ich pyšne oslovil miestny chlapec: „A to, čo vám poviem ja, určite v tej svojej knižke nemáte! Ak by bol Sabino dutý, vošlo by sa do jeho kmeňa 200 ľudí. To by bola schovávačka!„

Nuž netrúfam si posúdiť, či je tento údaj reálny. Ale ak vás to zaujíma a chceli by ste si to nejakým matematicko-geometrickým výpočtom overiť – strom pri svojej návšteve Mexika ľahko nájdete. Rastie v samom centre mestečka El Tule. Ťažko ho prehliadnete!